Colagenul este una dintre cele mai importante și mai abundente proteine ​​găsite în corpul uman. Prin urmare, nu ar trebui să fie surprinzător că este responsabil pentru o serie de funcții diferite și are un impact uriaș asupra bunei funcționări a corpului uman. Se numește proteina tinereții deoarece poate încetini procesul de îmbătrânire și are un impact uriaș asupra menținerii pielii, părului și unghiilor în stare bună timp de mulți ani.

De asemenea, este un ajutor de neprețuit pentru sportivi, asigurând starea corespunzătoare a tendoanelor, cartilajelor și articulațiilor. Toate acestea au dus recent la tot mai multe discuții despre suplimentarea cu suplimente de colagen. Sarcina lor este de a asigura buna functionare a organismului, atat pe masura ce trec anii cat si organismul este exploatat prin activitate fizica. Acest lucru a dus la o situație în care mulți începători se întreabă când merită să folosești suplimente de colagen.

De ce este responsabil colagenul în organism?

Pentru a înțelege mai bine în ce situații merită să utilizați tratamentul cu colagen, merită să aruncați o privire mai atentă asupra de ce este responsabilă proteina tinereții în organism. La început, trebuie remarcat faptul că până la vârsta de aproximativ 25 de ani, producția de colagen în organism este la un nivel adecvat, astfel încât atunci când nu există afecțiuni sau răni, există o cantitate suficientă de colagen în organism.

Cu toate acestea, după atingerea acestei vârste, producția de colagen începe să scadă sistematic, iar nivelul prea scăzut poate duce la probleme articulare sau leziuni. Aceasta înseamnă că colagenul este responsabil pentru buna funcționare a articulațiilor, asigură structura lor adecvată și protejează împotriva rănilor, dar de ce altceva este responsabilă această proteină?

  • Menținerea structurii țesuturilor și organelor – afectează durabilitatea, elasticitatea și elasticitatea țesuturilor din organism. Acest lucru se aplică atât pielii, cât și organelor interne.
  • Îmbunătățește metabolismul – datorită colagenului, este posibilă o mai bună absorbție a multor vitamine și minerale, precum și transformarea glucozei în energie.
  • Leagă apa în țesuturi – acesta este, printre altele, Datorita acestei proprietati, colagenul asigura aspectul corect al pielii etc.

Deci, când merită să începeți suplimentarea cu colagen?

În primul rând, merită să vă observați corpul, deoarece atunci când există deficiențe ale oricărui nutrient, dă semne clare că îi lipsesc compușii corespunzători. În cazul colagenului, acesta se poate manifesta prin deteriorarea stării pielii, părului, unghiilor, precum și apariția primelor probleme cu articulațiile etc. Mai mult, la o anumită vârstă, suplimentarea cu colagen poate fi aproape necesare pentru ca organismul să funcționeze corect.

În plus, suplimentele de colagen îi pot ajuta pe sportivi să se recupereze după leziuni. Suplimentarea cu colagen poate fi deosebit de utilă în leziunile articulațiilor și ale tendonului, deoarece proteina furnizată în acest fel va permite țesuturilor lezate să se regenereze mai repede.

Andreea Dumitru

Scris de

Andreea Dumitru

Pasionat de alergare și de un stil de viață sănătos.