Ceaiul verde în sine a câștigat o popularitate enormă în urmă cu ceva timp, în principal ca o infuzie care sprijină organismul în procesul de slăbire sau pur și simplu promovează sănătatea. În zilele noastre, îl puteți găsi din ce în ce mai mult în diverse variante în multe magazine, precum și în casele prietenilor etc. Ceaiul verde este disponibil nu numai în formă vrac sau pungi populare, ci și ca adaos la diferite tipuri de băuturi gata preparate, precum ceaiul cu gheață. Interesant este că este și eroul multor suplimente alimentare.

Datorită proprietăților de promovare a sănătății ale extractului de ceai verde, acesta a început să fie utilizat în suplimente alimentare și suplimente de antrenament. Deși este foarte des un adaos la diverse tipuri de preparate, există și suplimente alimentare „pure” care conțin doar extractul de ceai verde menționat mai sus. Cu toate acestea, ce merită să știți despre el înainte de a începe suplimentarea cu acest tip de preparate?

Ceaiul verde și proprietățile sale de promovare a sănătății

Ceaiul verde este o băutură care provine din China, iar cultivarea lui este cea mai populară și în Japonia, India, Indonezia și, geografic mai aproape de noi, Turcia. De ce merită să știți despre asta? Totul se datorează faptului că ceaiul verde are multe soiuri, iar gustul, mirosul și, într-o oarecare măsură, proprietățile sale depind de acestea și de modul în care este recoltat, cultivat și uscat ceaiul verde. Interesant este că soiurile individuale vor afecta, de asemenea, cât de multă cofeină conțin frunzele.

Cu toate acestea, merită generalizat că, indiferent de varietatea sa, ceaiul verde conține multe substanțe care promovează sănătatea cărora le datorează efectele sale de promovare a sănătății. În primul rând, este o sursă de vitamine precum C, E, K și mai multe vitamine B. Totuși, puteți găsi și mangan, potasiu, cupru, calciu, fluor, diverși aminoacizi, precum și așa-zișii polifenoli și catechine.

Datorită unei compoziții atât de bogate, ceaiul verde reduce efectiv riscul multor boli și afecțiuni, îmbunătățește aspectul pielii și previne celulita. În plus, ceaiul verde are mulți antioxidanți și, prin urmare, inhibă impactul radicalilor liberi de oxigen asupra organismului, care chiar contribuie la dezvoltarea cancerului. Extractul de ceai verde se găsește și în suplimente pentru energie și concentrare, datorită influenței sale asupra proceselor de gândire și a conținutului de cofeină.

Există contraindicații pentru utilizarea ceaiului verde?

Deși ceaiul verde are, fără îndoială, multe proprietăți de promovare a sănătății datorită compoziției sale bogate, din păcate există anumite motive pentru a-l evita în alimentația zilnică. În primul rând, copiii sub 10 ani și persoanele în vârstă nu ar trebui să-l folosească. De asemenea, ceaiul verde nu este recomandat femeilor însărcinate și care alăptează sau persoanelor care suferă de hipertensiune arterială, boli ale sistemului circulator sau boli oculare precum glaucomul.

Mai mult, catechinele din ceaiul verde reduc capacitatea organismului de a absorbi fierul si, de asemenea, elimina calciul din organism. Mai mult, nu este recomandat pentru utilizare pe stomacul gol din cauza posibilității de iritare a stomacului. Deși aceasta este o listă destul de mare de contraindicații, merită totuși să folosiți ceaiul verde dacă nici una dintre situațiile prezentate nu ni se aplică.

Mai ales dacă, de exemplu, vrem să slăbim câteva kilograme în plus, pentru că ceaiul verde sprijină organismul în acest proces în multe feluri. Cu toate acestea, dacă scopul nostru este să slăbim și nu este recomandat să luăm extract de ceai verde, atunci merită să apelăm la alte suplimente alimentare și suplimente de antrenament pentru pierderea în greutate.

Andreea Dumitru

Scris de

Andreea Dumitru

Pasionat de alergare și de un stil de viață sănătos.