Dificultatea de a adormi este o problemă care afectează multe persoane. Insomnia este deosebit de frustrantă când știi că trebuie să te trezești dimineața și să funcționezi în timpul zilei. Este adesea pusă pe seama stresului sau a supraîncărcării mentale, dar merită să acordați atenție dietei și suplimentelor. În acest articol, vom analiza ce nutrienți pot ajuta la îmbunătățirea calității somnului și care merită să fie incluși în dieta ta zilnică.

Magneziul – o componentă extrem de importantă a unei diete și a unui stil de viață sănătos

Magneziul este un ingredient extrem de important pentru funcționarea organismului, iar deficiența acestuia poate duce la multe probleme de sănătate, inclusiv tulburări de somn. Prin urmare, dacă suferi de insomnie, merită să verifici dacă dieta ta conține suficient magneziu.

Cele mai bune surse de magneziu sunt legumele cu frunze verzi, nucile, tărâțele, cerealele, precum și cacao și ciocolata neagră. Cu toate acestea, dacă dieta dumneavoastră nu vă oferă cantitatea adecvată de magneziu, merită să luați în considerare suplimentarea. Cel mai bine este să alegeți preparate care conțin magneziu organic deoarece este mai bine absorbit de organism. Desigur, acesta este doar un exemplu a ceea ce poate fi suplimentarea pentru un somn mai bun.

Melatonina – hormonul somnului

Melatonina este un hormon responsabil de reglarea ritmului circadian al organismului și, în special, a somnului. Este produsă în mod natural de corpul nostru, dar secreția sa poate fi perturbată de mulți factori, printre care stresul, stilul de viață nesănătos, expunerea prea mare a ochilor la lumina albastră sau diverse boli. Prin urmare, suplimentarea cu melatonină poate ajuta la reglarea somnului.

Melatonina este disponibilă sub formă de suplimente alimentare care sunt sigure și eficiente în dozele recomandate de producător. Cu toate acestea, nu merită să îl utilizați fără a consulta un medic sau farmacist, deoarece în unele cazuri poate provoca reacții adverse.

Triptofan – un aminoacid care te ajută să adormi

Triptofanul este un aminoacid care este o componentă alimentară importantă, deoarece este un precursor al serotoninei și melatoninei. Serotonina este un hormon responsabil de starea de spirit și de bunăstare, iar deficiența acestuia poate duce la depresie și alte tulburări emoționale. Melatonina, pe de altă parte, este un hormon al somnului, așa cum am menționat deja.

Sursele de triptofan includ produse bogate în proteine, cum ar fi carnea, peștele, ouăle, precum și nucile, semințele și cerealele. Cu toate acestea, suplimentarea cu triptofan poate fi, de asemenea, o soluție eficientă, mai ales dacă dieta ta este săracă în acest nutrient sau ai nevoie de rezultate mai rapide. Într-un astfel de caz, merită să alegeți suplimente alimentare care conțin triptofan.

Vitamina D – nu numai pentru oase

Vitamina D este un ingredient esential pentru sanatatea oaselor si a dintilor, dar este importanta si pentru somnul nostru. Studiile au arătat că persoanele cu deficit de vitamina D au mai multe probleme cu adormirea și un somn de mai puțină calitate. Mai mult, deficiența de vitamina D poate duce la diferite boli, precum boli autoimune și boli cardiovasculare.

Cea mai bună sursă de vitamina D este lumina soarelui, dar poate fi găsită și în peștele gras sau în gălbenușurile de ou. Cu toate acestea, dacă nu aveți suficient soare în regiunea dvs., merită să luați în considerare suplimentarea.

Rezumat

Dieta și suplimentele adecvate pot ajuta la îmbunătățirea calității somnului și la reducerea problemelor legate de adormire. Merită să ne amintim că nutrienții precum magneziul, melatonina, triptofanul și vitamina D sunt cruciali pentru reglarea somnului și a sănătății generale a corpului. Prin urmare, dacă suferi de insomnie, merită să te uiți mai atent la dieta ta și să te gândești să iei suplimente alimentare adecvate. Cu toate acestea, înainte de a decide asupra suplimentării, merită întotdeauna să consultați un medic sau un farmacist pentru a alege cea mai sigură și eficientă soluție.

Andreea Dumitru

Scris de

Andreea Dumitru

Pasionat de alergare și de un stil de viață sănătos.