Suplimentele de proteine sunt, fără îndoială, una dintre cele mai populare alegeri în rândul persoanelor active fizic. Este, de asemenea, o alegere foarte comună ca primul supliment din viața unui sportiv care dorește să-și sporească eficiența antrenamentului. Merită să ne amintim că, odată cu popularitatea acestui tip de suplimente, acestea au venit în diferite arome, astfel încât fiecare persoană poate alege o aromă adaptată propriilor preferințe.
Cu toate acestea, în prezent există multe tipuri de suplimente proteice, atât în ceea ce privește procentul de proteine din compoziție, cât și din ce tip de proteine sunt fabricate suplimentele specifice. Deoarece există atât de mult din care să alegeți, este cel mai popular supliment proteic WPC (concentrat de proteine din zer) cea mai bună opțiune pentru toată lumea? Merită să aruncați o privire.
Suplimente proteice – ce tipuri de proteine pot fi distinse?
Merită să aruncați o privire asupra modului în care pot fi împărțite suplimentele proteice disponibile în prezent pe piață. Cea mai de bază diviziune a acestui tip de suplimente este la nivelul sursei de proteine pentru prepararea preparatului. În acest fel, putem distinge, de exemplu, zer, soia, cazeină, mazăre, carne de vită, proteine de pasăre etc. Sursa proteinei va fi importantă, printre altele: pentru persoanele care urmează o dietă vegetariană sau vegană sau persoanele care suferă de intoleranță la lactoză etc. Cu toate acestea, suplimentele proteice pot fi distinse și pe baza altor caracteristici, care sunt acestea?
- Lactoză – în prezent există și proteine din zer care nu conțin lactoză sau se adaugă enzime pentru a-i susține digestia. Prin urmare, este posibil să se distingă proteinele cu sau fără lactoză.
- Gust – datorită popularității suplimentelor proteice, acestea au multe variante de aromă, dar puteți cumpăra în continuare preparate cu gust natural.
- Viteza de digestie, absorbție și dizolvare – în funcție de structura proteinei, acești parametri pot diferi chiar semnificativ. Merită să țineți cont de acest lucru, printre altele: atunci când utilizați supliment de proteine în timpul antrenamentului.
Desigur, cea mai importantă diviziune este cea care va indica procentul de proteine din compoziția suplimentului. Pe această bază se disting trei tipuri de bază de suplimente proteice: concentrat (aprox. 80%), izolat (min. 90%), hidrolizat (până la 100%).
Deci, va fi suplimentul de proteine WPC cel mai bun?
Mulți oameni cred că suplimentele proteice WPC au cel mai bun raport preț-calitate. Concentratele de proteine din zer conțin adesea până la 80 la sută proteine, astfel încât compoziția lor este similară cu cea a izolatului, dar la un preț mai accesibil. Mai mult, cele mai bune suplimente WPC nu vor contine numeroase substante nedorite in acest tip de preparate, precum zaharul, glutenul sau aspartamul. Aceasta înseamnă că un supliment de proteine WPC selectat corespunzător poate fi cel mai bun în multe cazuri.
Există vreun punct în trecerea de la concentrat la izolat atunci când sunt în greutate?
Trecerea de la concentrat la izolat de proteine poate avea beneficii atunci când ești în proces de creștere în greutate, în special dacă vizezi un aport proteic mai pur și mai concentrat. Izolatul de proteine conține mai puține grăsimi și carbohidrați comparativ cu concentratul, ceea ce poate fi util pentru menținerea unui echilibru caloric adecvat și evitarea excesului de calorii din alte surse. Totuși, dacă nu ai intoleranțe sau probleme digestive și nu ai nevoie de un aport extrem de pur de proteine, concentratul poate fi o opțiune mai economică și totodată eficientă.