Recent, citrulina a fost folosită din ce în ce mai des, în special în sporturile de anduranță și forță, deoarece este o substanță care are scopul, în general, de a îmbunătăți performanța sportivă prin influențarea sănătății și a stării generale a organismului. Citrulina este un aminoacid care nu a fost recunoscut ca unul dintre componentele proteinelor și este produs în mod natural în organism. Se găsește și în produsele alimentare și într-un număr tot mai mare de suplimente alimentare.

Citrulina poate fi folosită ca supliment alimentar separat care conține doar acest aminoacid sau ca unul dintre multele ingrediente ale suplimentelor alimentare cu mai multe ingrediente. Deși în acest din urmă caz, în cele mai multe cazuri, trebuie luată în considerare o doză mai mică de citrulină. Dar ce îl face să devină din ce în ce mai popular? Merită să aruncați o privire asupra acesteia și a utilizării citrulinei în general pentru a răspunde la această întrebare.

Cum afectează citrulina corpul uman?

Citrulina utilizată ca supliment alimentar are scopul în primul rând de a întări organismul și de a-și îmbunătăți capacitățile. Datorită acestui lucru, devii mai eficient în sport și poți obține rezultate mai bune. Acest lucru se datorează faptului că citrulina participă la formarea argininei în organism, care la rândul său participă la formarea oxidului nitric. Aceasta, la rândul său, face ca mușchii să fie mai bine aprovizionați cu sânge prin creșterea fluxului de sânge către ei, iar acest lucru se numește așa-numitul pompa musculara. Datorită acestui fapt, mușchii au mai multă forță, sunt mai durabili și nu se simt obosiți, iar nivelul durerii musculare este redus semnificativ.

Cu toate acestea, după cum se dovedește, citrulina are un efect pozitiv asupra fluxului sanguin general din organism. Nu numai că îmbunătățește acest proces în mușchi, ci și în alte țesuturi, iar asta înseamnă că poate chiar regla nivelul de colesterol rău. Influențează funcționarea generală a metabolismului și permite, de asemenea, accelerarea regenerării organismului după exercițiu. Toate acestea explică cel mai bine popularitatea în creștere a acestui aminoacid și justifică alegerea sa din ce în ce mai frecventă, printre altele: sportivi de forță.

Ce merită să știți despre doza de citrulină?

Desigur, este întotdeauna cel mai sigur să discutați despre doza oricărui supliment alimentar cu un specialist pentru ca suplimentul să fie cât mai eficient posibil. Cu toate acestea, există câteva reguli de bază care ar trebui urmate atunci când se suplimentează citrulina. În primul rând, se crede că doza zilnică a acestui aminoacid nu trebuie să depășească 6 grame. Cel mai adesea sunt recomandate doze de aproximativ 5 grame pe zi, iar utilizarea în timpul zilei ar trebui să depindă de timpul antrenamentului. Citrulina este cea mai eficientă în suplimentele înainte de antrenament, atât înainte, cât și după antrenament.

Interesant, s-a dovedit că citrulina este cea mai eficientă atunci când este suplimentată cu arginina menționată anterior. Datorită acestei combinații, poți conta pe un efect de pompă musculară și mai bun, și astfel: mai puțină oboseală după antrenament, rezistență și forță musculară mai mare etc.

Andreea Dumitru

Scris de

Andreea Dumitru

Pasionat de alergare și de un stil de viață sănătos.