Cum să-ți controlezi eficient apetitul? Mulți oameni care se luptă cu menținerea unei greutăți sănătoase caută soluții care îi vor ajuta să reducă cantitatea de calorii pe care o consumă. Una dintre metodele populare sunt suplimentele alimentare, care sunt concepute pentru a crește senzația de sațietate și pentru a reduce dorința de a mânca. Ce suplimente merită să alegi?

Ce ne influențează apetitul?

Înainte de a discuta despre suplimente specifice, merită să ne gândim la ce ne influențează sentimentele de foame și sațietate. Apetitul nostru depinde de mulți factori, printre care: din stilul nostru de viață, dietă, gene și emoții. De asemenea, influențează apetitul și hormonul leptina, care este secretat de țesutul adipos și reglează senzația de sațietate. Când nivelul leptinei este scăzut, corpul nostru ne semnalează că are nevoie de energie și ne simțim foame.

Ce suplimente alimentare ajută la controlul apetitului?

Multe suplimente alimentare constau din ingrediente naturale care ne influențează sentimentele de foame și sațietate. Mai jos vă prezentăm câteva dintre ele.

  • Fibre alimentare – Fibrele vă ajută să vă controlați apetitul, deoarece se umflă în stomac, făcându-vă să vă simțiți plini. În plus, fibrele ajută la menținerea bunei funcționări a sistemului digestiv. Fibrele pot fi obținute sub formă de suplimente, dar merită să ne amintim că cel mai bine este să le consumați în forma sa naturală, adică în produse alimentare precum fructele, legumele sau produsele din cereale integrale.
  • Crom – cromul ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce ne afectează senzația de foame și sațietate. În plus, cromul ajută la controlul apetitului prin reglarea nivelurilor de hormoni care ne influențează sentimentele de foame și sațietate. Cromul poate fi găsit sub formă de suplimente alimentare.
  • Cofeina – Cofeina poate ajuta la controlul apetitului prin creșterea nivelului de energie și îmbunătățirea dispoziției. În plus, cofeina poate crește rata metabolică, ceea ce ne afectează și sentimentele de foame și sațietate. Cofeina poate fi găsită în cafea, ceai și sub formă de suplimente alimentare.
  • Extract de portocală amară – Extractul de portocală amară conține sinefrină, care ajută la creșterea nivelului de energie și la reducerea apetitului. În plus, extractul de portocale amare vă poate ajuta să pierdeți în greutate prin creșterea ratei metabolice. Cu toate acestea, merită să ne amintim că extractul de portocală amară poate avea un efect stimulant și nu este recomandat persoanelor cu boli de inimă și femeilor însărcinate.
  • 5-HTP – este un aminoacid care ajută la producerea serotoninei – un neurotransmițător care ne afectează starea de spirit și apetitul. Suplimentele alimentare care conțin 5-HTP vă pot ajuta să vă controlați apetitul și să vă îmbunătățiți starea de spirit.

Sunt suplimentele alimentare sigure?

Înainte de a începe să utilizați orice supliment alimentar, merită să consultați un medic sau un dietetician, deoarece nu orice supliment este potrivit pentru fiecare persoană. Mai mult, vă rugăm să rețineți că suplimentele alimentare nu trebuie să înlocuiască o dietă sănătoasă și echilibrată și activitatea fizică.

Unele suplimente alimentare pot provoca reacții adverse, cum ar fi dureri abdominale, greață sau amețeli. Prin urmare, ar trebui să citiți cu atenție prospectul înainte de a începe să utilizați suplimentul și să urmați recomandările de dozare. De aceea, este important să achiziționați suplimente alimentare care provin doar din surse cunoscute și oficiale.

Rezumat

Controlul poftei de mâncare este unul dintre elementele cheie în menținerea unei greutăți sănătoase. Suplimentele alimentare vă pot ajuta să vă controlați apetitul prin creșterea senzației de sațietate și îmbunătățirea dispoziției. Cu toate acestea, merită să ne amintim că suplimentele alimentare nu trebuie să înlocuiască o dietă sănătoasă și echilibrată și activitatea fizică. Înainte de a începe să utilizați orice supliment alimentar, merită să consultați un medic sau un dietetician, deoarece nu orice supliment este potrivit pentru fiecare persoană.

Andreea Dumitru

Scris de

Andreea Dumitru

Pasionat de alergare și de un stil de viață sănătos.