Vitamina B1, al cărei nume comun este tiamină, este o vitamină importantă pentru organism din mai multe motive. Totuși, cel mai important lucru pare să fie influența acesteia asupra metabolismului carbohidraților din organism și utilizarea acestora ca energie. Acesta participă la procesele metabolice ale glucozei și este, de asemenea, necesar pentru buna funcționare a multor sisteme și organe importante, dintre care un exemplu este inima. În plus, fiind una dintre vitaminele B, este solubilă în apă.

Mai mult decât atât, este o substanță hidrofilă, astfel încât organismul nu o poate stoca, așa că trebuie să o furnizăm constant organismului cu alimente. În plus, excesul său va fi excretat din organism împreună cu transpirația și urină. Din acest motiv, merită să aveți grijă de nivelul acestuia din dietă pentru a evita deficitul de tiamină în organism. Dar ce mai merită subliniat? Organismul are nevoie de vitamina B1 pentru ca toate țesuturile sale să funcționeze corect. Prin urmare, merită să aruncați o privire mai atentă asupra tiaminei și proprietăților sale pentru corpul uman.

Proprietățile vitaminei B1 (tiamină) în corpul uman

Tiamina participă la procesele metabolice ale organismului legate de producerea de energie din carbohidrați. Acest lucru este posibil deoarece tiamina este necesară pentru a produce un compus numit ATP, adică adenozin trifosfat, ale cărui molecule transportă energia în celule și se răspândesc astfel în întregul corp. Toate acestea înseamnă că tiamina este necesară pentru ca carbohidrații să funcționeze ca combustibil în organism. Mai mult, vitamina B1 are și un efect pozitiv asupra sistemului imunitar și reglează nivelul de glucoză din sânge.

Cu toate acestea, tiamina nu este doar implicată în metabolismul carbohidraților, ci joacă și un rol în metabolismul grăsimilor și aminoacizilor. Mai mult, ca una dintre vitaminele B care influențează, printre altele: asupra sistemului nervos, tiamina contribuie și la buna funcționare a creierului, iar deficiența acestuia poate duce, printre altele, la: la demență, apatie, modificări de comportament sau simple probleme de memorie. Acest lucru nu face decât să sublinieze cât de importantă este vitamina B în corpul nostru, ca întreg grup de vitamine. Cu toate acestea, datorită cantității lor, merită să ne amintim despre fiecare dintre ele, inclusiv despre foarte importanta tiamină.

Ce poate prevesti deficiența de vitamina B1 (tiamină)?

La început, merită să clarificați că orice simptome tulburătoare trebuie consultate cu un specialist adecvat. Acesta este cel mai sigur mod de a face față diferitelor tipuri de afecțiuni. Deși descrierea simptomelor se potrivește cu deficitul de vitamina B1, nu este sigur dacă este vorba cu siguranță de tiamină sau alt nutrient, sau poate fi pur și simplu un precursor al diferitelor boli sau afecțiuni. Cu toate acestea, este posibil să indicați ce anume prefigurează deficiența de vitamina B1 în organism.

În primul rând, deficiența poate fi cauzată de două situații: prea puțină vitamina B1 în dietă sau absorbția afectată a acestei vitamine de către organism. Ca urmare, putem experimenta oboseală, iritabilitate, reflexe mai slabe decât de obicei, tulburări de vedere sau chiar pierderea poftei de mâncare. Mai mult, deficiența de tiamină poate slăbi semnificativ mușchii și poate duce la furnicături la nivelul membrelor. În cazuri extreme, poate fi și cauza așa-numitului delir.

Andreea Dumitru

Scris de

Andreea Dumitru

Pasionat de alergare și de un stil de viață sănătos.