Potasiul este unul dintre cele mai importante elemente, a cărui deficiență are ca rezultat funcționarea necorespunzătoare a organismului. Este responsabil pentru buna funcționare a inimii, previne contracțiile musculare, controlează presiunea osmotică a fluidelor corporale, reglează alimentarea cu oxigen a creierului și previne constipația. În timpul zilei, organismul ar trebui să fie asigurat cel puțin cu cateva grame de potasiu dintr-o alimentatie echilibrata corespunzator, suplimente sau produse medicale.

Care sunt cauzele și efectele deficitului de potasiu?

Pacienții care suferă de hipokaliemie, adică deficiență de potasiu în organism, sunt cel mai adesea persoane cu boli cardiovasculare, precum și cei care iau diuretice în exces, ceea ce determină eliminarea potasiului. Prea puțin potasiu în organism poate fi cauzat și de medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale sau după diaree sau vărsături acute.

Simptomele deficitului de potasiu includ: umflarea degetelor de la mâini și de la picioare, apatie, oboseală, somnolență, nervozitate, dureri de cap, leșin, probleme musculare, probleme cu vindecarea rănilor, piele uscată, spasm intestinal, răspuns prelungit la stimuli (important pentru persoanele care conduc).

Potasiul și modul în care sângele se mișcă prin mușchi

Mulți oameni cunosc oxid nitric, AAKG – un supliment pe bază de L-arginina alfa ketoglutarat și produse precum malatul de citrulină, a cărui sarcină este de a influența așa-numitul pompa precum si fluxul de sange. Ideea este că eliberarea locală de vitamina K ajută la dilatarea vaselor de sânge din mușchiul contractant.

Prin creșterea ritmului cardiac prin creșterea debitului cardiac, fluxul de sânge către mușchii antrenați este îmbunătățit. Asa numitul congestia după exercițiu facilitează absorbția substraturilor metabolice, adică grăsimi și carbohidrați. De asemenea, influențează eliminarea substanțelor metabolice finale, adică ionii de hidrogen și lactații, precum și contracția și reînnoirea țesutului muscular. Pe scurt, modificările descrise mai sus facilitează efectuarea exercițiilor.

Cum afectează deficiențele de potasiu oboseala musculară?

Contractilitatea musculară depinde de mulți factori diferiți. Este influențată, printre altele, de modificarea mediului muscular local – ioni de hidrogen și lactați, oboseală a sistemului nervos, care este responsabil pentru buna funcționare a managementului muscular prin intermediul unităților motorii, și deficiențe de material genetic – glicogen muscular, ATP și fosfocreatina. Se știe că corpul unei persoane care practică sport este expus unei destabilizari constante.

Cantitatea de potasiu din interiorul celulelor este de aproximativ 150 mEq/L, iar cantitatea preferată din plasmă este de aproximativ 4 mEq/L. Eliberarea de potasiu din mușchi are ca rezultat mai puțină vitamina K în interiorul celulelor și se caracterizează printr-o creștere a cantității de ioni de sodiu. Acest lucru are ca rezultat o forță mai mică de contracție musculară. Pierderea vitaminei K este responsabilă pentru oboseala musculară. Concluzia este că sportivii care se supraantrenează fără o pregătire adecvată prealabilă pot dezvolta rabdomioliză, adică distrugerea mușchilor striați.

Andreea Dumitru

Scris de

Andreea Dumitru

Pasionat de alergare și de un stil de viață sănătos.