Dacă o substanță se numește vitamina, este sigur să spunem că din perspectiva organismului este foarte important ca acesta să funcționeze corect. Nu este diferit în cazul vitaminei K, care este deosebit de importantă din perspectiva copiilor mici și a cărei deficiență duce la afecțiuni sau boli foarte grave. Din acest motiv, merită să știți care sunt simptomele carenței de vitamina K și de ce ar trebui să vă fie teamă și, dacă este necesar, să luați măsuri de remediere.
Există un număr mare de tipuri diferite de suplimente alimentare care conțin vitamina K disponibile pe piață, care pot ajuta la compensarea deficienței de vitamina K din organism. Cu toate acestea, merită să subliniem clar că este întotdeauna cel mai sigur să consultați un specialist. Chiar dacă un simptom se potrivește cu deficitul de vitamina K, nu puteți fi sigur dacă aceasta este cauza. Cu toate acestea, pur și simplu merită să știi mai multe pentru a putea face ceva în orice situație.
Care sunt simptomele deficitului de vitamina K?
La început, merită să precizăm clar că deficiența de vitamina K la adulți este extrem de rară și, cel mai adesea, este cauzată de alte afecțiuni. Cel mai adesea, deficiența acestei substanțe poate apărea cu boli intestinale și hepatice, cu tratament antibiotic prelungit, precum și cu o dietă proastă și săracă în legume verzi. Acestea sunt, desigur, doar exemple, dar ce se manifestă însăși deficiența de vitamina K?
În primul rând, deficiența de vitamina K la adulți va fi asociată cu simptome de sângerare. Aceasta poate include, printre altele: hematurie, hemoragii de la nas și alte membrane mucoase și sistemul digestiv, în general timp mai lung de coagulare a sângelui, precum și vânătăi ușoare. Cu toate acestea, la femei se poate manifesta și ca menstruații grele. În astfel de situații, este pur și simplu periculos pentru organism și ar trebui luate cât mai curând posibil unele măsuri de remediere. Cel mai bun mod este să vizitați un medic și apoi să utilizați preparate adecvate care conțin vitamina K.
Vitamina K în corpul copiilor
Vitamina K este, de asemenea, foarte importantă din perspectiva copiilor. Deși deficiența sa este destul de rară la adulți (datorită producției de vitamina K în intestine), la nou-născuți, flora bacteriană intestinală nu este încă dezvoltată în așa măsură încât să poată satisface nevoile organismului. Prin urmare, se observă adesea că nou-născuților li se administrează 1 mg de vitamina K intramuscular, la scurt timp după naștere, pentru a se asigura nivelul corespunzător în organism. Acest lucru se datorează faptului că cantități prea mici din această vitamină pot duce la dezvoltarea unei boli hemoragice a nou-născuților, care poate pune viața în pericol din cauza hemoragiilor în organele interne.
Interesant este ca pana la varsta de 3 luni copilul este recomandat sa se administreze vitamina K in doze mici, deoarece laptele matern nu contine cantitati mari din aceasta pentru a satisface cererea pentru aceasta. Dar copiii mai mari? În ele, deficiența de vitamina K poate provoca rahitism, precum și starea proastă a întregului sistem osos, mai ales în perioada de creștere crescută a unui tânăr.
Desigur, este întotdeauna cel mai sigur să consulți orice tip de supliment cu un medic și doar în pasul următor ar trebui să ajungi la preparate valoroase. Există atât de mulți nutrienți necesari organismului nostru încât, fără cunoștințe adecvate, poți pur și simplu să faci pași greșiți. Abia după consultație aveți o imagine mai bună asupra întregii situații și știți ce suplimente alimentare vă pot ajuta într-o anumită situație.