
Magneziul (în latină: magneziu) este un element chimic foarte important, care este considerat a fi așa-numitul elementul vieții. Ia parte la aproximativ 300 de procese biochimice care au loc în corpul uman. Acesta afectează, printre altele: privind funcționarea sistemului muscular, imunitar, nervos și circulator.
Care sunt funcțiile magneziului?
- magneziul este responsabil pentru buna funcționare a glandei tiroide,
- previne formarea pietrelor la rinichi,
- afectează buna funcționare a celulelor cenușii,
- îmbunătățește buna digestie a alimentelor,
- întărește sistemul imunitar,
- previne depresia, diabetul, hipertensiunea arterială, tulburările de ritm cardiac, atacul de cord și bolile coronariene,
- ajută la ameliorarea simptomelor de astm,
- îmbunătățește memoria și gândirea mai rapidă,
- împreună cu vitamina D și calciu, ajută la construirea dinților și oaselor,
- reduce durerea menstruală și inhibă simptomele sindromului premenstrual,
- previne scăderea nivelului de calciu din organism.
Care sunt simptomele deficitului de magneziu?
- stare de rău și slăbiciune a corpului,
- deteriorarea calității somnului, uneori insomnie,
- dureri de cap, migrene, amețeli,
- tresărire a pleoapelor,
- spasme musculare, de exemplu viței,
- amorțeală sau furnicături la nivelul membrelor.
De ce este important magneziul pentru sportivi?
Se poate spune că suplimentarea cu magneziu este necesară atât pentru persoanele care practică sportul profesional, cât și pentru persoanele care fac sport în mod regulat pentru a menține o stare bună. Magneziul este important pentru sinteza ATP, adică adenozin trifosfat – un purtător de energie universal. Magneziul este responsabil de metabolism, care necesită energie.
În plus, participă activ la sinteza proteinelor, ciclul acidului citric și calea Embden-Meyerhof-Parnas (glicoliză). ATP ca descompunerea glucozei prin glicoliză și o sursă de energie are loc în fiecare domeniu de sport. Nu contează dacă sportivul efectuează exerciții pe distanțe lungi, competiționale sau doar ocazionale. Prea puțină concentrație de magneziu în organism accelerează ateroscleroza, care afectează un număr semnificativ de culturisti, care este rezultatul dietei lor și al produselor farmacologice specializate.
Aceasta înseamnă că magneziul este disponibil pe piață în multe forme și variante diferite, astfel încât fiecare să poată adapta suplimentul alimentar la propria situație. Nivelul adecvat al elementului de viață este crucial pentru buna funcționare a organismului, așa că merită să achiziționați suplimente alimentare bogate în magneziu.
Deficit ascuns de magneziu
Cantitatea adecvată de magneziu din organism este legată de funcționarea rinichilor și a intestinului subțire. Când magneziul este deficitar, rinichii și intestinul subțire cresc absorbția magneziului. Dacă deficiențele persistă mult timp, magneziul va începe să fie extras din oase, ceea ce va avea un impact foarte negativ asupra stării întregului organism.
Merită subliniat faptul că absorbția de magneziu în tractul digestiv este foarte scăzută, așa că merită luată în considerare suplimentarea suplimentară a acestui element. Se întâmplă adesea ca la început concentrația de magneziu în sânge să fie corectă, dar organismul suferă de deficitul său. Acest lucru se întâmplă deoarece organismul ia magneziu din oase. O situație identică se întâlnește cu potasiul, care în timpul deficienței completează potasiul produs din degradarea musculară.
Atât magneziul, cât și potasiul joacă roluri foarte importante în corpul uman. Cu toate acestea, acestea nu sunt singurele microelemente care merită completate. Merită să ne amintim că suplimentele pe care le luăm provin întotdeauna din distribuție oficială pentru a evita efectele nedorite asupra sănătății.