Suplimentele proteice sunt unul dintre cele mai populare preparate de pe piața suplimentelor alimentare. Au o gamă largă de aplicații și există multe tipuri de ele, ceea ce le face probabil unul dintre cele mai universale suplimente. Cu toate acestea, mulți oameni se întreabă care supliment proteic este cel mai eficient. Aici, ca să fiu sincer, cel mai important sunt preferințele individuale și situația generală, fie că este vorba despre obiceiuri alimentare sau afecțiuni care deranjează o anumită persoană.
Cu toate acestea, poate fi indicată o relație simplă: dacă dieta are cea mai mare cerere de proteine și pur și simplu lipsește din alimente, atunci în funcție de cât de mari sunt deficiențele, merită să alegeți un anumit tip de proteină din zer. Există trei tipuri de proteine, care diferă prin modul în care sunt obținute și, ca urmare, prin cantitatea de proteine din supliment.
Tipuri de proteine din zer – ce merită să știți?
Merită să aruncăm o privire mai atentă asupra modului de a distinge tipurile individuale de suplimente de proteine din zer. În general, cea mai importantă diferență și cea mai ușor de observat rezultă din cantitatea de proteine utilizată într-o porție de supliment proteic. Astfel poți recunoaște:
- WPC – concentrat de proteine din zer – cea mai des folosită formă de proteine pentru suplimentele proteice, este și cea mai ieftină alegere. Aceasta include preparate care conțin până la aproximativ 80% proteine.
- WPI – izolat de proteine din zer – acestea sunt preparate intermediare al căror conținut de proteine variază de la aproximativ 80% până la 95%.
- WPH – hidrolizat de proteine din zer – suplimentele proteice marcate în acest fel au cea mai mare cantitate de proteine în compoziția lor, care ajunge adesea până la 100% din compoziția suplimentului. Merită să subliniem prețul lor ridicat, dar pentru mulți oameni WPH este cel mai bun balsam datorită compoziției sale.
Care este beneficiul izolatului proteic din zer?
Mulți oameni subliniază faptul că izolatul proteic din zer este cel mai bun supliment proteic, inclusiv: datorită absorbției mai rapide a proteinelor de către organism. Mai mult, aceasta înseamnă că nu este nevoie de suplimentarea suplimentară cu aminoacizi cu lanț ramificat pentru efecte și mai bune de antrenament. WPI este pur și simplu o formă „mai pură” de proteine, așa că nu este nevoie de ea. Mai mult, conținutul mai scăzut de zaharuri și grăsimi (în favoarea proteinelor) din izolat este pur și simplu mai valoros datorită creșterii masei musculare.
Datorită acestui fapt, este în scopul construirii așa-numitului greutatea corporală uscată, se crede că izolatul proteic din zer este cel mai benefic (comparativ cu concentratul). Hidrolizatul este, desigur, o variantă și mai bună, dar în acest caz merită remarcat prețul mai mare al acestui preparat. Acesta este motivul pentru care WPI este considerat favorit în cursa pentru cel mai bun supliment proteic.
Izolatul are cea mai mare valoare biologică (159), semnificativ mai mare decât concentratul (104), știe cineva care este semnificația acestei diferențe?
Valoarea biologică (VB) a unei proteine măsoară eficiența cu care aceasta poate fi utilizată de organism pentru sinteza proteinelor. Izolatul de proteine are o valoare biologică mai mare decât concentratul deoarece conține o concentrație mai mare de proteine purificate și o cantitate redusă de grăsimi și carbohidrați, ceea ce facilitează absorbția și utilizarea acestuia de către organism. Această diferență poate însemna o eficiență mai mare în construirea masei musculare și recuperarea după antrenamente, dar pentru majoritatea oamenilor, ambele tipuri de proteine pot fi eficiente, în funcție de obiectivele și nevoile individuale.