Cu ceva timp în urmă, era foarte popular să luați efedrină, cofeină și aspirină în același timp. Produsul a fost numit ECA (Efedrină, Cofeină, Aspirina), denumirea provine din combinația acestor 3 ingrediente. A fost un agent termogenic extrem de puternic care a fost luat pentru efectul său de ardere a grăsimilor. În prezent, efedrina nu este aprobată pentru vânzare ca ingredient în suplimentele alimentare. Se află pe lista substanțelor dopante interzise pregătită de Agenția Mondială Antidoping. În același timp, efedrina este încă inclusă în medicamentele antitusive și în remediile pentru infecțiile respiratorii.

Ce este cofeina?

Cofeina, pe de altă parte, este o substanță adesea suplimentată de sportivi. Este un stimulent foarte popular. Cofeina este responsabilă pentru secreția de adrenalină, serotonină și dopamină. Aceste substanțe stimulează sistemul nervos central și dilată vasele de sânge.

Acesta este motivul pentru care, după ce ați băut o băutură energizant sau o cafea, aveți o energie crescută și o bătăi mai rapide ale inimii. Cofeina este complet legală și este sigură atunci când este luată conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Cu ceva timp în urmă ea a fost pe lista anti-doping datorită unei îmbunătățiri semnificative a performanței persoanelor care practică sporturi profesioniste.

Ce este aspirina?

Aspirina, sau acidul acetilsalicilic, aparține AINS, adică medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene. Aspirina este utilizată pentru dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, ca ajutor în tratamentul gripei și răcelii, precum și a inflamației în organism. Se iau doze mai mici din acest medicament pentru a preveni accidentul vascular cerebral și infarctul miocardic.

Aspirina si cofeina – este aceasta combinatie benefica?

Aspirina, ca și alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, este concepută pentru a opri creșterea musculară și pentru a face dificilă creșterea forței și a puterii musculare prin tratarea inflamației. Datorită faptului că inflamația este necesară pentru a induce adaptări sistemice, aspirina poate avea un efect negativ asupra sportivilor, în special a alergătorilor. Există riscul de sângerare, la care sunt deja expuse unele persoane care practică sport.

Au fost efectuate studii pentru a verifica efectul aspirinei și cofeinei asupra rezistenței musculare, a capacității de a simți efortul, a senzației de durere și a creșterii ritmului cardiac în timpul exercițiilor efectuate la limita capacităților sportivului. Scopul testelor a fost de a verifica modul în care aspirina și cofeina afectează corpul uman, de exemplu asupra rezistenței la durere. Experimentul a implicat bărbați care au primit 10 mg de aspirină per kilogram de greutate corporală, 6 mg de cofeină per kilogram de greutate corporală sau un placebo.

Substanțele au fost administrate cu 60 de minute înainte de antrenament împreună cu 0,5 litri de apă. Ei au verificat modul în care sportivii s-au exercitat conform scalei RPE, adică percepția asupra intensității muncii, senzația de durere și ritmul cardiac. Bărbații au trebuit să efectueze 4 seturi de 12 repetări de exerciții de îndoire a brațelor în timp ce stăteau și exerciții de extensie a picioarelor folosind greutăți.

Ca urmare, s-a observat că cofeina a permis efectuarea mai multor repetări cu mai puțină durere decât în grupul care a luat placebo și aspirina. La rândul său, aspirina a crescut percepția durerii și a făcut exercițiile efectuate mai greu decât în grupul placebo. Există o concluzie – să luați aspirina printre sportivi este inutil. Singurul indiciu este că acest medicament a fost prescris de un medic în legătură cu o boală.

Andreea Dumitru

Scris de

Andreea Dumitru

Pasionat de alergare și de un stil de viață sănătos.