GABA, cunoscut și sub numele de acid gamma-aminobutiric, este produs din glutamat. Gaba este un neurotransmitator a carui sarcina este sa blocheze anumite semnale din sistemul nervos central. GABA este sub formă de aminoacid, de aceea este considerat un neurotransmițător de aminoacizi, dar merită subliniat că este un aminoacid non-proteic.

Chestia este că corpul nostru nu îl folosește pentru a construi proteine. Efectul GABA este de a încetini excitabilitatea celulelor nervoase și de a relaxa celulele musculare, ceea ce reduce stimularea întregului corp. GABA are, de asemenea, un efect liniștitor asupra corpului nostru și ne ajută să adormim mai repede și mai liniștit. Are un mare impact asupra creierului, protejându-l și oferindu-i pace.

Unde se găsește GABA?

Acidul gamma-aminobutiric este produs de organismul nostru, îl putem găsi și în unele produse alimentare, de exemplu în lămâie murată, iaurt, kombucha, tempeh, kimchi, miso, varză murată, adică în alimente fermentate corespunzător cu bacterii, fermentație lactică.

Acest tip de alimente nu se consumă în fiecare zi, motiv pentru care organismul nostru poate suferi de deficit de GABA. GABA poate fi găsit și în cantități mici în orezul încolțit, roșii, soia și ceai. Unii oameni iau GABA sub formă de suplimente alimentare.

Cu ce ​​boli ajută GABA?

Datorită faptului că acidul gama-aminobutiric este de obicei consumat în cantități mici, tot mai multe persoane îl suplimentează. Există tot mai multe produse de bună calitate care conțin GABA disponibile pe piață. Oamenii decid să consume suplimente cu acest aminoacid din cauza problemelor legate de adormire și tulburări de somn, dispoziție scăzută, depresie, ADHD, anxietate, atacuri de panică, tulburări de convulsii non-epileptice și boala Parkinson.

Cum ne afectează GABA corpul?

Sarcina GABA este de a încetini creierul, astfel încât să putem ameliora stresul și anxietatea și, de asemenea, să le folosim pentru a sprijini tratamentul depresiei. Dacă avem dificultăți în a adormi, ne liniștim seara sau suntem iritați, merită să luăm în considerare luarea de GABA, pentru că ne face mai ușor să adormim, îmbunătățește calitatea somnului, astfel suntem bine odihniți și avem energie acționează pe tot parcursul zilei. De asemenea, GABA previne afectarea creierului, astfel încât să ne putem bucura de o sănătate mai bună. Se poate spune că acidul gamma-aminobutiric ne mărește calitatea vieții.

Ce alte beneficii oferă suplimentarea cu acid gamma-aminobutiric?

În primul rând, dacă cantitatea de GABA este mai mare în organismul nostru, vom obține proprietăți antioxidante, anticonvulsivante și antimicrobiene. GABA ajută în tratamentul bolilor precum hipertensiunea arterială, diabetul și insomnia.

Cu toate acestea, GABA nu este singurul supliment alimentar care are acest tip de proprietăți. De asemenea, merită să aruncați o privire asupra altor suplimente care pot maximiza proprietățile de promovare a sănătății ale acidului gamma-aminobutiric.

Cum se folosesc produsele GABA?

Gaba este disponibil pe piață sub formă de capsule, pulbere și tablete. Nu există o doză maximă specifică de administrare. Prin urmare, cel mai bine este întotdeauna să urmați prospectul atașat sau să vă adresați medicului dumneavoastră.

Andreea Dumitru

Scris de

Andreea Dumitru

Pasionat de alergare și de un stil de viață sănătos.